Magyarországon az intenzív és profitközpontú erdőgazdálkodás miatt nemzeti parkokon kívül nagyon kevés a természetközeli erdő, és egyáltalán az erdő. A gyakran tisztán gazdasági céllal telepített erdők a gyakori tarvágások és a korai kivágás miatt sivárak, fajgazdagságuk katasztrofálisan lecsökkent, rengeteg őshonos állat-, növény- és gombafaj tűnt el belőlük. Ezért kezdtem dolgozni egy erdőtelepítési projekten, amelynek célja egy természetközeli erdő létrehozása és védelem alá helyezése, illetve az eltűnt őshonos fajok visszatelepítése.

2017-ben vásároltam egy földterületet természetvédelmi és erdőtelepítési céllal. Jelenleg a súlyos ökológiai problémát okozó akác visszaszorítása, tölgyfák, elegy fafajok (gyertyán, vadgyümölcsök) és őshonos cserjék telepítése zajlik. A cél egy természetközeli erdő, természetvédelmi park létrehozása és az elmúlt évszázadokban a környékről eltűnt nővény- és állatfajok visszatelepítése. Az erdők területének növelése éghajlati szempontból is fontos: a kutatások szerint az erdőborított területeken alacsonyabb a felmelegedés és kisebb az árvízveszély és az erózió.

Év Ültetett csemeték (db) Fajok
2017 49 Kocsánytalan tölgy, csertölgy
2017 1 Tiszafa
2017 1 Húsos som

 

Támogasd természetvédelmi tevékenységünket!

Természetvédelmi tevékenységünket nonprofit módon, teljesen ingyen végezzük, amiből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő és értékmegőrző munkánkat, ezért kérünk, ha van rá lehetőséged, támogass minket! Közös érdekünk az ország élővilágának megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem.

  • 1 000 Ft - egy munkakesztyű ára
  • 5 000 Ft - egy madárodú elkészítése
  • 10 000 Ft - egy veszélybe került növény áttelepítése
  • 20 000 Ft - a parkjainkat védő kerítések egyszeri kaszálása

 

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

Nevünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

-->