Hazánkban az állatmenhelyek nem kapnak állami támogatást, miközben folyamatosan túlzsúfoltak és a fennmaradásért küzdenek. Bizonytalan magántámogatásokból kénytelenek fenntartani magukat és ellátni a - gyakran emberek hibájából - otthontalanná vált kutyákat, macskákat. Egyes gyepmesteri telepeken kivégzik a gazdátlanul maradt állatokat. Mindeközben nagy számban tenyésztik, szaporítják a kutyákat, és örökbefogadás helyett tenyészetekből vásárolnak a gazdák. Ezért a forrásoktól függően rendszeresen juttatok pénzbeli támogatást állatmenhelyeknek.

Általam támogatott szervezetek

Hogyan segíthet Ön a menhelyeken és lakóikon?

Az anyagi segítségségen túl is segíthetünk a menhelyek és az állatok helyzetén:

  • Ne vásároljon tenyésztőtől kutyát, helyette fogadjon örökbe! Ezzel megment egy gazdátlan állatot, és hosszú távon csökkenti a tenyésztést és a túlkínálatot is, ami miatt folyamatosan tele vannak a menhelyek.
  • Ne ragaszkodjon a fajtiszta kutyákhoz, a keverék ebek ugyanolyan szerethetők, mint fajtiszta társaik, ráadásul egészségesebbek és személyiségük is változatosabb. A fajtiszta kutyák számos betegségtől, esetenként súlyos deformációtól szenvednek, ami megnehezíti az életüket. A tenyésztők néhány önkényesen kiválasztott fajtajegy alapján nemesítenek, ami károsan hat a fajták fejlődésére.
  • Ha nem tud állatot befogadni, sétáltasson menhelyi kutyát! A menhelyeken általában lehetőség van kutyák sétáltatására. Ez sokat segíthet számukra elviselni a bezártságot.
  • Ha elég elhivatott, vállalhat önkéntes munkát. A menhelyek gyakran küzdenek munkaerőhiánnyal, nincs anyagi forrásuk a munkaerő fizetésére.
  • Ivartalanítsa kutyáját, hogy ne legyen még több kutya. A műtétet altatásban végzik, és minimális fájdalommal jár csak az állat számára. Kutyákból sokkal több van jelenleg, mint amennyit az emberek képesek befogadni. Minél több kutya születik, annál több válik gazdátlanná.

Elkötelezettek vagyunk a természetvédelem iránt

Látogasd meg természetvédelmi honlapunkat: völgyerdő.hu

-->